23 Temmuz 2008 Çarşamba

22 Temmuz 2008 Salı

kıbrıs ve futbol-3

*Ülke, Türkiye'den başka hiçbir ülke tarafından resmî olarak tanınmadığından dolayı ne FIFA'ya ne de UEFA'ya üye olamamıştır. Bu nedenle FIFA'ya üye olamayan Birleşmiş Milletler tarafından tanınmamış ülkelerin üye olduğu

NF-Board'a (Nouvelle Fédération-Board - Yeni federasyon kurulu) üye olmuştur. http://www.nf-board.com/

NF-Board (Nouvelle Fédération-Board - Yeni federasyon kurulu) özel durumları sebebiyle FIFA'ya üye olamayan Birleşmiş Milletler tarafından tanınmamış ülkeler veya özerk bölgeler gibi toplulukların uluslararası futbol maçları yapabilmeleri için 12 Aralık 2003 günü kurulan bir organizasyondur.Kısaltma olarak Yeni futbol'un kısaltması olarak NF'nin (Nouvelle Fédération) alındığı resmi olarak açıklansa da aslında genel olarak kabul edilen bu ifadenin Non-FIFA'nın (FIFA Dışı) kısaltması olduğudur.

NF-Board'un öncelikli amacı üyeleri arasında turnuvalar düzenlemektir. Bu sebeple VIVA Dünya Kupası'nın ilki 2006 Kasımda düzenlendi ve Sapmi şampiyon oldu. 2008 de Padania süryanileri 2-0 yenerek kazandı.

*16 Kasım 2005, Londra: Bir insan hakları grubu olan Embargoed! Kuzey Kıbrıs’a uygulanmakta olan ambargolara son verilmesine yönelik kampanyaları çerçevesinde Kıbrıslı Türk futbol yeteneklerinin kaymak tabakasının yer alacağı bir poster gerçekleştirdi. İki taraflı olan posterde, hepsi de çıplak olmak üzere Londra’dan altı ve Kuzey Kıbrıs’tan altışar futbolcu “Balls to Embargoes!” (Ambargolara şut!) pankartı eşliğinde yer aldı.

Embargoed! – http://www.embargoed.org/ ! Kuzey Kıbrıs’a uygulanmakta olan tüm ambargolara hemen ve koşulsuz olarak son verilmesi için kampanya gerçekleştiren bağımsız bir insan hakları grubudur. 4 Mart 2004 yılında kurulan grup, Kıbrıs’a karşı uygulanmakta olan izolasyonlara karşı bilinçlendirmek ve Kıbrıslı Türklerin temel siyasal, sosyal ve ekonomik haklarının geri verilmesi için dünya liderleri ve kuruluşlarla lobi çalışmaları yapılmasını hedeflemektedir.
Embargoed organizasyonu başka eylemlerde hedeflemektedir.

*Güney Kıbrıs’ın futbol takımları soğuk savaş dönemindeki ideolojik bölünmeye paralel olarak kurulmuşlardır. Apoel, Anorthosis, Appollon Limasol gibi takımlar milliyetçilerin ve EOKA’nın temsilcisi olurken, Omonia, AEL Limasol, Salamina gibi takımlar ise sol düşünceyi benimseyen ve emekçi kitlelere dayanan takımlar olarak tarih sahnesine çıkmışlardır. Bugün Kuzey Kıbrıs’ta faaliyet gösteren futbol takımlarının çoğu ise daha fazla dönemlerinin yükselen tutunum ideolojisi olan milliyetçi düşünceye bağlı olarak kurulmuşlardır. Özellikle Çetinkaya’nın TMT’ci ve milliyetçi bir takım olarak kurulduğu herkes tarafından bilinmektedir. Öyle ki Çetinkaya hep “teşkilat takımı” veya zengin seçkinlerin yani “sosyetenin” takımı olarak anılmıştır. Yenicami, Türk Gücü ve diğer takımlara baktığımız zaman da o dönemin milliyetçi seçkinlerinin liderliğinde kurulan takımlar olduğunu söyleyebiliriz. Kıbrıs Türk takımları arasındaki sınıfsal bağlamda bir çatışmanın vakt-i zamanında sadece Türk Ocağı ve Doğan Türk Birliği takımları arasında olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Bugün de Kıbrıs Türk takımlarına baktığımızda tarih boyunca ortaya çıkan “milliyetçi hegemonyanın” söylem ve semboller bağlamında devamlılığının söz konusu olduğunu söyleyebiliriz.

*Kıbrıs futbolunun en büyük iki DERBY’si var..Birisi Çetinkaya- Yenicami derbisi. Diğer futbol literatüre ‘Leymosun derbisi’ olarak geçen Doğan-Ocak derbileri. ‘Gravatlıların’ takımı Doğanlılar yanlış ve hatalı yönetimler sonucu, iflasa gidince, son yıllarda Leymosun derbisi ortadan kalktı.

*kulüpler hakkında kısa bilgiler;

Baf Ülkü Yurdu Spor Kulübü: Baf Ülkü Yurdu Spor Kulübü, KKTC'de bir spor kulübüdür. 1947 yılında Baf'ta kuruldu. 1974 Barış Harekâtı'ndan sonra, Güzelyurt'a taşındı. Renkleri yeşil-kırmızıdır.
Bostancı Bağcıl Spor Kulübü: Kıbrıs, Bostancı'da bulunan spor kulübüdür. Renkler : Yeşil ve beyaz Stadyum : Bostancı İzzet Özgünan Stadı Ezeli Rakibi : Yalova Spor Klubü Kısa bilgi: Bostancı Bağcıl 1986 yılında kurulan ve taraftarının büyük bir kısmının Ayannili olduğu bölgenin köklü camiyalarındandır.Amblemi Ayanni köyündede bolca yetiştirilen ÜZÜM'dür. Tarihinin En İyi Transferi Sedat Ersöz Olmuştur.Ve Takımın Vaz Geçilmez Oyuncusu Olmuştur.
Cihangir Gençlik Spor Kulübü: 1978 yılında KKTC'nin Cihangir köyünde kurulan Cihangir Gençlik Spor Kulübü tarihinde ilk kez 2007 yılında KKTC 1. ligine çıkmıştır. Bordo - Lacivert renklerini formalarında taşıyan Cihangir Kulübü'nün başkanlığını Cihangir köy sakinlerinden Ali Karavezirler yapmaktadır.
Düzkaya Spor Kulübü: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ninm bir köyü olan Çatalköy'de bulunan spor kulübüdür. Kırmızı ve beyaz renklere sahip kulüp karşılaşmalarını Çatalköy Nihat Bağcığer Stadı'nda yapmaktadır. Başkanlıgını Mehmet Hulusioğlu yapmaktadır.
Esentepe Spor Kulübü: Girne bölgesinin en başarılı 2. takımıdır. Tarihinde iki kez Süper Lig'de(1.Lig'de) mücadele etme hakkı elde etmiştir. Kuzey Kıbrıs'ın önemli alt yapısına sahip olan Esentepe Spor Kulübü şehir takımı olmamasına rağmen ve kısıtlı bütceler ile oluşturduğu kaliteli kadro ve başarıları ile adından sıkca söz ettirmiş ve adanın önde gelen futbol takımları arasında gösterilmiştir.Esentepe Spor Kulübü bir kez Spor Bakanlığı Kupasının sahibi olurken iki kez Başbakanlık Kupası İkincisi,bir kez KTSYD Kupası Şampiyonu,iki kezde KTFF Kupası ikincisi olmuştur.Ayrıca Esentepe Kulübü'nün tüm başarılarının altında Onursal BaşkanHasan Birinci'nin imzası bulunmaktadır.
Gençlik Gücü Türk Spor Kulübü: 1952 yılında Lefkoşa şehrinde kurulmuştur.Renkleri : yeşil ve beyazdırKupalar •Kıbrıs Kupası and Federasyon Kupası: (1) 1981•Cumhurbaşkanlığı Kupası: (1) 1981
Gönyeli Spor Kulübü: Kıbrıs, Gönyeli'de bulunan spor kulübüdür.Kulübün kuruluş tarihi 1948 olup, tam adı Gönyeli Türk Spor Kulübü (GTSK) dür.Renkleri : Kırmızı-BeyazStadyum : Gönyeli Ali Naci Karacan Stadı
Küçük Kaymaklı Spor Kulübü: Kıbrıs / Lefkoşa'da bulunan spor kulübüdür. 1951 yılında kuruldu.Renkler : Renkleri Siyah ve Yeşildir Kulüp Başkanı Hasan SERTOĞLUStadyum : Karşılaşmalarını Lefkoşa ŞHT Hüseyin Ruso Stadı 'nda yapmaktadır.
Lapta Türk Birliği: 1956 yılında kurulmuştur. 1956-1963 yılları arasında kültürel faaliyetler yürütülen kulüpte, Lapta Türk halkına ve gençliğine önemli katkılar yapılmıştır.İlk kurucuları: Şevket Kadir, Ahmet Evrensel, Hüseyin Ruso, Tegiyeddin Mithat(Özden, Nurettin Mithat, Halil Şah, Orhan Derviş, Mehmet Arabacı, Nidai Keleş, Yücel Dolmacı'dır.1963 yılında toplumlararası çatışmalar sonucunda,kulübün ilk Genel Sekreteri(Başkanı)olan ve o yıla kadar Genel Sekreterlik görevini yürüten Şevket Kadir'in, bir iş için gittikleri Girne'den, Lapta'ya dönerlerken arkadaşı İbrahim Nidai ile birlikte öldürülmesi üzerine, Lapta Türk halkı göç etmiştir. Bu göç üzerine, 1974 yılına kadar kulüp faaliyetleri tamamen durmuştur. 1974 yılında yeniden faaliyete başlayan kulüpte,ilk defa futbol ve daha sonradan basketbol, masa tenisi, voleybol, avcılık , atıcılık gibi spor dallarında faaliyetler sürdürülmüştür. Uzun yıllar Kuzey Kıbrıs BTM Liglerinde mücadele eden Lapta Türk Birliği halen Kuzey Kıbrıs 1.Liginde mücadele etmektedir. Kırmızı-Yeşil renklere sahip kulübün amblemi, "2 sarı limondur".

Mağusa Türk Gücü: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Gazimağusa'da bulunan spor kulübüdür. Sarı-yeşil reklerini kullanan kulüp karşılaşmalarını Dr. Fazıl Küçük Stadı'nda yapmaktadır. UltraCrows Mağusa Türk Gücü Spor Kulübünün taraftar grubudur.
Ozanköy Spor Kulübü: KKTC'de bulunan bir futbol kulübüdür. 1956 yılında kurulan kulüp Girne ilçesinin hemen yakınında olan Ozanköy'dedir. Karşılaşmalarını, Ozanköy Mustafa Özkayım Stadı'nda yapan takımın rekleri kırmızı-beyazdır. Takımın müzesinde 3. ve 2. liglerden kupaları vardır.
Türk Ocağı Limasol: Girne' de bulunan spor kulübüdür.1953 yılında kurulmuştur.Renkleri:Sarı-Siyahdır.Limasol' da kurulan kulüp,1974 Harekatından sonra Girne' ye taşınmıştır.Başkan: Ali HocaT.direktör: Ahmet DedekorkutKadrosunda birçok milli futbolcu bulunmaktadır.Kalecisi Adnan, 1996-1997 senesinde Avrupa' da oynamıştır.Stadyumu Karşılaşmalarını,Girne 20 Temmuz Stadyumunda yapmaktadır.
Yenicami Ağdelen Kulübü: Kıbrıs, Lefkoşa'da bulunan spor klübüdür.Stadyum Lefkoşa Atatürk StadıRenkleri : Siyah ve Beyaz'dır.
Çetinkaya Türk Spor Kulübü: Lefkoşa'da 1930 yılında kurulan spor kulübüdür.Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin en ünlü spor kulübüdür.Renkleri : Sarı ve kırmızıdır.Tarihi 1934,7 Rum takımı ile Kıbrıs Ligi kurucularındandır(diğerleri:AEL Limasol,Trast AC,Olympiakos Nicosia,Aris Limasol,APOEL Nicosia,Anorthosis Famagusta ve EPA Larnaka) 1951 yılında Kıbrıs Ligi şampiyonu olmuştur ve tarihinde defalarca Rum takımlarını yenmiştir ve Kıbrıs kupalarını almıştır.Stadyum Karşılaşmalarını Lefkoşa Atatürk Stadı'nda yapmaktadır.

kıbrıs ve futbol-2



CEZA SAHASI

Kuzey Kıbrıs, Futbol ve Ambargo

Yönetmen : Mustafa ÜNLÜYapımcı : Selda Meral Metin : Mustafa ÜNLÜGörüntü Yönetmeni : Mithat İnandim Müzik : Emrah ÖZDEMIR - Michael SAPPYapım Tarihi : 2006

Toplam nüfusu 200 bin civarında, yani Artvin ya da Gümüşhane kadar olan bir ülke düşünün ki, futbolda süper lig, 1. lig, 2. lig, 3.lig a grubu ve b grubu ile yükselme ligleri var ve bu kategorilerde toplam 114 futbol takımı mücadele ediyor. Her kentte değil, her köyde bir futbol sahası var. Her yüz kişiden ikisi lisanslı futbolcu.
Söz ettiğimiz ülke tabii ki, 1940'lardan bu yana Dünya gündemini meşgul eden bitmeyen ve ucu görünmeyen bir krizin ortasındaki “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti”.
Futbol adada 1878'lerde vazgeçilmez oldu. İlk Türk takımlarının okullarda ortaya çıkışı da o yıllara rastlıyor. İlk Kıbrıslı Türk futbol kulübü 1910 tarihinde kuruldu. Dünyanın bu en popüler, en kitlesel sporunun doğası gereği; pek çok ülkedeki gibi; Kıbrıs'ın tarihindeki gelişmeler, ada futboluna da yansıdı. Yıllar geçtikçe, adada toplumsal gerginlikler arttıkça Türk-Rum-İngiliz takımları arasındaki her maç milli maç havasında oynandı. Kulüpler direnişin örgütlendiği çatılara dönüştü. Egemenlik savaşımı ilk önce futbol sahasına ve futbolun arka planına taşındı. Futbolcu gündüz işliklerinde, sonra sahalarda ter döktüler, geceleriyse TMT için gizlice silah, malzeme taşıdılar.
1950'li yıllarda 8 takımlık Kıbrıs liginde 7 Rum ekibini geride bırakarak lig şampiyonu olan, kupadan kupaya koşan Çetinkaya liglerin dışında bırakıldı. Rum atletizm kuruluşu TESK, 1955 Ekim"inde aldığı kararla tüm stadyumları Türk kulüplerine kapattı. Rumlar, Çetinkaya ile maç yapmayı kendi kulüplerine yasakladı. Çetinkaya'nın ve Kıbrıs ikinci liginde oynayan Limasol Doğan Türk Birliği, Larnaka Demirspor, Magosa Türk Gücü, Lefkoşa Gençlik Gücü"nün Kıbrıs Futbol Federasyonu"yla ilişkileri kesildi. Bir gün sonra da tüm Türk kulüpleri Kıbrıs Futbol Federasyonu KOP'tan çıkarıldı.1974 Harekâtı ile, Türk Mukavemet Teşkilatı'nda etkin rol oynayan Çetinkaya'nın “yeşil” sahası, iki toplumu birbirinden ayıran “yeşil hattın” tam ortasında kaldı.Kıbrıs Türk Futbol federasyonu hiçbir zaman tanınmadı.
Bilindiği gibi tanınmayan sadece futbol değil. KKTC'nin tanınmazlığı sürüyor. İnsanların, özellikle de 74 öncesinin çok uzağındaki bir dünyada yetişen gençlerin geleceğe dair planlarının, adanın bu yarısına dair olup olmayacağı söz konusu. Bir de tabii, “saha”da var olmak, kaleyi korumak için “yapılanlar ve yapılmayanlar” tartışılıyor.Kuzey Kıbrıslı futbolcular FİFA'YA KAYITLI HİÇ BİR TAKIMA karşı oynayamaz. Dostluk ve gençlik maçları da bu yasağa dahildir. FİFA'nın bu kararını içeren mektup 1995 yılında gelmiştir. Mektubun üzerindeki adres, P.K. 10, Mersin Türkiye'dir. Uluslararası Posta Birliği de KKTC Posta İdaresini tanımadığı için, 220 bin Kuzey Kıbrıslının mektupları tek bir adrese gönderilmek zorundadır. Dünya'nın en büyük posta kutusuna…Kıbrıs Türkleri ürünlerini istedikleri yere doğrudan satamıyorlar. 29 Nisan 2004 Avrupa Birliği Yeşil Hat Yönetmeliğine rağmen, Rumlar, Kuzey'den gelen tüm ürünleri engelliyorlar. Bunun gibi, kültürel etkinliklerde, uluslararası temsilde, dış yardımlarda ve yatırımlarda, akademik çalışmalarda ve seyahatte uygulanan engeller aşılamıyor.Yıllar geçtikçe, kendi içine kapalı kalan Kıbrıs Türk futbolu geriledi. Futbol efsanelerini gerçeğe dönüştüren, “kaleciyi topla birlikte ağlara takacak” kadar güçlü şutlarıyla tanınan “Cipsi” gibi isimler ada sınırları içinde eriyip gittiler.
6 Kuzey Kıbrıslı futbolcu ambargoyu protesto etmek için soyunarak poz verdiler ve bir poster hazırladılar. Çetinkaya'nın bir oyuncusu olan geçtiğimiz birkaç sezonun gol kralı ve Kuzey Kıbrıs'ın en iyi oyuncularından biri olan Yasin Kansu, “Soyunmak eğlenceliydi ancak ciddi bir nokta da var. Biz Kıbrıslı Türkler 42 yıldır ambargolar altında yaşamaya zorlandık. Kıbrıs'ta çözüm lehinde oy verdik ancak hala dünyayla futbol oynayamıyoruz.” diye konuşarak ekledi, ”Birkaç yıl içerisinde emekli olacağım ve eğer bu durum devam ederse, birinci sınıf uluslararası rakiplere karşı oynama ve ne kadar iyi olduğumu öğrenme fırsatım asla olmayacak.”Futbol sevgisi artarak sürse de sahalarda eski heyecan pek yok. Bir zamanlar, üst üste, ardı ardına yenip o meşhur PAKOS şildini ellerinden aldıkları Rum'ların artık Almanya'ya bile kafa tutmasını konuşuyor insanlar; “çözülmeyecek ambargo”, “asla gelmeyecek barış” diyenlerin sayısı artıyor. “Ceza Sahasında” oynuyoruz biz, gelen giden penaltı atıyoruz diyenler çok. “Taş gibi de duruyoruz, bizi yıkarsak biz yıkarız” diyenler, “çok yalmış yapıldı ama artık toparlanmaya başladık” diyenler de.
Dünya'da 90'ların başında sona eren soğuk savaşın etkilerinin hala sürdüğü tek yer bu güzel ada. Tarihin büyük haksızlıklarından birinin, dayanılmayacak kadar uzun yaşandığı bir ülke… Bir Ceza Sahası.

kıbrıs ve futbol-1


Kıbrıs Türk Futbol Tarihi

Kıbrıs’ta Futbol 1878 tarihinde İngilizlerin adaya gelmesiyle ve İngiliz askerlerinin aralarında futbol oynamasıyla başladı.
Daha sonra 1900’lerin başlarında Lefkoşa İngiliz Okulu ve Larnaka Amerikan Akademisi’nde oynadı.

KIBRIS TÜRK FUTBOL FEDERASYONU

1920’lerde Kıbrıs Türkleri ile Kıbrıs Rumları liselerde futbol oynamaya başladı. Aynı zamanda ilk kez Türk ve Rum futbol kulüpleri kurulmaya başlandı. Resmi olmamakla beraber Türk ve Rum takımları milli günlerinde kendi aralarında maçlar yapıyorlardı.
1934 yılında Kıbrıs Futbol Federasyonu resmi olarak kuruldu. Bu Federasyona Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum takımları üye oldular.
1934-1955 yılları arasında Türk ve Rumların görüş ayrılıklarından dolayı sorunlar ortaya çıktı.
Irk ayrımcılığı nedeni ile Türk ve Rumlar arasında görüş farklılıkları doğmaya başladı. Bu görüş ayrılıklarının ortaya çıkmasının nedeni kilise oldu ve Türk takımlarının kilise mülkleri üzerinde futbol oynamasına izin verilmedi. EOKA örgütünün baskıları sonucunda her iki toplum arasında devam eden maçlar oynanmamaya başladı.
Bu hareketler sonucunda 1955 yılında Türk takımları mevcut federasyondan ihraç edildi ve her iki toplum da ayrı ayrı federasyonlarda kendi liglerini kurarak maçlarına devam edildi.
Bu ayrımcılık politikaları özellikle Türk takımlarına büyük zararlar verdi.
1934-1955 tarihleri arasında Türk takımları oynadıkları bu ligde çok başarılı sonuçlar aldılar. Kıbrıs lig şampiyonlukları, Kıbrıs Kupası ve Kıbrıs Şiltlerini birçok defalar kendi müzelerine götürdüler.
İki toplumun ligleri ayrı ayrı oynamasına rağmen, Türk hakemleri çok başarılı oldukları için, Rum liglerinde onların isteği ile başarılı yönetimler gösteriyorlardı.
Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu 29 Ekim 1955 tarihinde, İngiltere Futbol Federasyonu’nun modeline ve kurallarına göre kurulmuştur. İngiltere Federasyonu FİFA kurallarına uyduğuna göre KTFF’da FİFA kuralları doğrultusunda kurulmuş oldu.
1955-1960 tarihleri arasında takımlarımız kendi aralarında turnuvalar tertipleyerek oynuyorlardı. Ayrıca İngiliz askerlerinin kurmuş olduğu takımlarla da özel karşılaşmalar yapıyorlardı. Bu takımlar da İngiltere-İskoçya ve İrlanda takımlarında oynayan futbolcular vardı.
1960 Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası’nın 87-89-108-182 maddeleri uyarınca, her iki topluma ayrı ayrı kendi spor etkinliklerini yapma hakkı verildi.
1955 yılından günümüze kadar Kıbrıs Futbol Federasyonu çatısı altında sadece Rum takımları mücadele etti ve dışa karşı temsiliyetlerde de hep onlar bulundu. 45 yılı aşkın bu federasyon Kıbrıslı Türkleri temsil etmemektedir. Bu da FİFA'nın 59.1 maddesine aykırı; çünkü Kıbrıs Federasyonu gerçek bir ulusal federasyon statüsünde değildir.
1960 yılındaki ortak hükümete rağmen Anayasa uyarınca her iki topluma da ayrı ayrı kendi sporlarını yapma özgürlüğü verildi.
Buna rağmen Rumlar FİFA üyeliğine tek yanlı bir başvuru yaptılar ve FİFA yetkilileri de Kıbrıslı Türk varlığını göz ardı ederek Rumların bu başvurusunu kabul ettiler. 1948 tarihinde üyelik için her iki toplum de birlikte başvurmuştu.
1975 Temmuz'unda FIFA'nın izni ile özel karşılaşmalar yapılmaya başlandı. Kıbrıs Türk takımları Türkiye - Romanya ile milli karşılaşmalar yaptı ve ayrıca Kıbrıs Türk Milli Takımı Türkiye'de organize edilen İslam oyunlarına katıldı. Bu turnuvalarda takımlarımız büyük başarılar elde etti. Örneğin Almanya'da tertiplenen 8 genç milli takımın katıldığı turnuvada takımımız yarı finalde Türkiye'ye penaltı atışları sonucunda elendi. Bu turnuvada takımımız en centilmen takım ünvanını aldı kalecimiz turnuvanın en iyi kalecisi seçildi ve santraforumuz gol kralı oldu. Tüm uğraşlara karşın, KTFF, UEFA ve FIFA üyeliğine, Rumların engeli nedeniyle alınamadı. Uygulanan ambargo halen sürmektedir.
Şu an Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu'na kayıtlı 2500 lisanslı futbolcu 145 hakem 230 antrenör ve 36 Teknik Direktör Federasyona kayıtlı bulunmaktadır. Bu gün ise 1500 kişilik kapalı tribün kapasitesi bulunan 20,000 kişilik Lefkoşa'daki Atatürk Stadımız uluslararası nitelik taşımaktadır. Kapasiteleri 2000-8000 seyirci arasında değişen 33 adet çim saha mevcuttur 4 adet çim sahanın ise yapımı süratle devam etmektedir. Her kulübün kendi binası ve stadı bulunmaktadır. Bunlara ilaveten ara bölgede 4000 kişi kapasiteli Taksim Stadı mevcuttur.
Web Adresi : http://www.ktffnet.org/


1’inci Lig Şampiyonları1955-56 Doğan T. B. (18 puan-6 takım)1956-57 Doğan T. B. (21 puan-7 takım)1957-58 Çetinkaya (24 puan-7 takım)1958-59 Doğan T.B. (21 puan-8 takım)1959-60 Çetinkaya (22 puan-8 takım)1960-61 Çetinkaya (23 puan-8 takım)1961-62 Çetinkaya (23 puan-9 takım)1962-63 K. Kaymaklı (29 puan-10 takım)1963-64 sezonu tamamlanamadı1964-65-66-67-68 sezonları oynanmadı1968-69 Mağusa T.G.(28 puan-10 takım)1969-70 Çetinkaya (32 puan-10 takım)1970-71 Yenicami (26 puan-10 takım)1971-72 Gönyeli (26 puan-10 takım)1972-73 Yenicami (28 puan-10 takım)1973-74 Yenicami (26 puan-10 takım)1974-75 sezonu oynanmadı1975-76 Yenicami (36 puan-12 takım)1976-77 Mağusa T.G.(35 puan-12 takım)1977-78 Gönyeli (37 puan-12 takım)1978-79 Mağusa T.G.(34 puan-12 takım)1979-80 Mağusa T.G.(33 puan-12 takım)1980-81 Gönyeli (30 puan-12 takım)1981-82 Mağusa T.G.(31 puan-12 takım)1982-83 Mağusa T.G.(36 puan-12 takım)1983-84 Yenicami (28 puan-12 takım)1984-85 K. Kaymaklı (31 puan-12 takım)1985-86 K. Kaymaklı (34 puan-12 takım)1986-87 Baf Ü.Y. (33 puan-12 takım)1987-88 Baf Ü.Y. (35 puan-12 takım)1988-89 Baf Ü.Y. (31 puan-12 takım)1989-90 Baf Ü.Y. (43 puan-12 takım) Galibiyete 3 puan uygulaması başladı.1990-91 Doğan T.B. (47 puan-12 takım) 1991-92 Doğan T.B. (51 puan-12 takım)1992-93 Gönyeli (44 puan-12 takım)1993-94 Doğan T.B. (51 puan-12 takım)1994-95 Gönyeli (53 puan-12 takım)1995-96 Akıncılar (49 puan-12 takım)1996-97 Çetinkaya (59 puan-12 takım)1997-98 Çetinkaya (65 puan-14 takım)1998-99 Gönyeli (71 puan-14 takım)1999-00 Çetinkaya (55 puan-14 takım)2000-01 Gönyeli (50 puan-14 takım)2001-02 Çetinkaya (61 puan-14 takım)2002-03 Binatlı (45 puan-12 takım)2003-04 Çetinkaya (62 puan - 10 takım-3-devre)2004-05 Çetinkaya (56 puan – 14 takım)2005-06 Mağusa T.G. (58 puan - 14 takım)2006-2007 Çetinkaya
2007-2008 Gönyeli
ŞampiyonluklarÇetinkaya 12 kezGönyeli 8 kezDoğan T.B. 6 kezMağusa T.G. 7 kezYenicami 5 kezBaf Ü.Y. 4 kezK. Kaymaklı 3 kezAkıncılar 1 kezBinatlı 1 kez


Federasyon Kupası Şampiyonları
KIBRIS KUPASI1956 Çetinkaya – Doğan T.B. 3-2 (Çetinkaya)1957 Çetinkaya – Doğan T.B. 4-3 (Çetinkaya)1958 Çetinkaya – Yenicami 2-1 (Çetinkaya)1959 Çetinkaya – Gençlik Gücü 6-0 (Çetinkaya)1960 Çetinkaya – Gençlik Gücü 2-0 (Çetinkaya)1961 Mağusa T.G. - Yenicami 2-1 (Mağusa T.G.)1962 Yenicami-Baf Ü.Y. 5-2 (Yenicami)1963 Çetinkaya – K. Kaymaklı 3-0 (Çetinkaya)1969 Çetinkaya – Yenicami 3-1 (Çetinkaya)1970 Çetinkaya – Yenicami 2-0 (Çetinkaya)1971 Gönyeli-Gençlik Gücü 2-0 (Gönyeli)1972 Lefke-Baf Ü.Y. 4-0 (Lefke)1973 Yenicami-Gönyeli 4-1 (Yenicami)1974 Yenicami-Gönyeli 1-0 (Yenicami)1976 Çetinkaya – Baf Ü.Y. 3-0 (Çetinkaya)1977 Mağusa T.G.-Gönyeli 3-0 (Mağusa T.G.)1978 Doğan T.B.-Yenicami 3-0 (Doğan T.B.)1979 Mağusa T.G.-Gönyeli 2-0 (Mağusa T.G.)1980 K.Kaymaklı-Mağusa T.G. 1-0 (K.Kaymaklı)1981 Yenicami-Gençlik Gücü 1-4, 0-1 (Gençlik Gücü)1982 T.Ocağı- K.Kaymaklı 1-0, 1-2 (T.Ocağı)1983 Mağusa T.G.-Gönyeli 3-0, 1-2 (Mağusa T.G.)1984 T.Ocağı-Gönyeli 0-0, 2-0 (T. Ocağı)1985 Gönyeli-Doğan T.B. 1-2, 2-0 (Gönyeli)1986 Mağusa T.G.-K.Kaymaklı 1-1, 0-1 (K. Kaymaklı)1987 Mağusa T.G.-Yalova 3-3, 2-0 (Mağusa T.G.)1988 K. Kaymaklı-Doğan T.B. 2-0, 1-2 (K. Kaymaklı)FEDERASYON KUPASI1989 Yenicami-Doğan T.B. 0-0, 3-2 (Yenicami)1990 Doğan T.B. – T. Ocağı 0-1 (T. Ocağı)1991 Çetinkaya – K. Kaymaklı 2-0 (Çetinkaya)1992 Çetinkaya – Binatlı 4-1 (Çetinkaya)1993 Çetinkaya – Gençlik Gücü 3-2 (Çetinkaya)1994 Yalova-Gaziveren 1-0 (Yalova)1995 Gönyeli-Girne H.E. 6-0 (Gönyeli)1996 Çetinkaya – Akıncılar 4-0 (Çetinkaya)1997 K. Kaymaklı-Gönyeli 3-0 (K. Kaymaklı)1998 Gönyeli – Çetinkaya 3-1 (Gönyeli)1999 Çetinkaya – Gönyeli 4-2 (Çetinkaya)2000 Gönyeli – Esentepe 5-2 (Gönyeli)2001 Çetinkaya – K.Kaymaklı 4-1 (Çetinkaya)2002 K. Kaymaklı – Gönyeli 3-2 (K. Kaymaklı)2003 Yenicami – MTG 2-1 (Yenicami)2004 K. Kaymaklı – Yenicami 2-1 (K. Kaymaklı)2005 Binatlı - Gönyeli 2-1 (Binatlı)2006 Çetinkaya – Ozanköy 4-0 (Çetinkaya)2007 Türk Ocağı - Tatlısu 4-0 (Türk Ocağı)
2008 Gönyeli – K. Kaymaklı (Gönyeli )
KUPA ŞAMPİYONU OLAN TAKIMLAR:Çetinkaya 16 kezGönyeli 6 kezMağusa T.G.5 kezK. Kaymaklı 6 kezYenicami 5 kezT. Ocağı 4 kezDoğan T. B. 1 kezGençlik Gücü 1 kezLefke 1 kezYalova 1 kezBinatlı 1 kez

21 Temmuz 2008 Pazartesi

petr cech 2013 e kadar chelsea de..





İngiltere Premier Lig takımlarından Chelsea'de forma giyen dünyaca ünlü Çek kaleci Petr Cech, kulübüyle olan sözleşmesini 2013 yılına kadar uzattı.

AC Milan'ın transfer gündeminde olduğu iddia edilen Cech, böylelikle takımdaki geleceği ile ilgili hakkında yapılan spekülasyonlara da son noktayı koymuş oldu.

Sözleşmesini uzattığı için çok mutlu olduğunu vurgulayan Çek kaleci, "Chelsea'de olmaktan gurur duyuyorum. Kalbimdeki Chelsea sevgisi çok büyük, bunu sağlayan da takım arkadaşlarımla birlikte muhteşem taraftarımız" dedi.

Chelsea'nin 2004'te 7 milyon pound karşılığında Fransız kulübü Rennes'den transfer ettiği 26 yaşındaki Cech, lacivert-beyazlı formayla çıktığı 166 resmi maçın 90'ında kalesini gole kapamayı başardı.
20 mayıs 1982 doğumlu Süngerkafa Londra'da kaldı. 1,96 lık kaleci Chelsea' ye Rennes' den Rennes' e de Sparta Prag' dan gelmişti..